این آزمایش جهت بررسی اثرات پودر و عصاره ی آبی گیاه پنیرک بر عملکرد و وضعیت آنتی اکسیدانی جوجه های گوشتی انجام شد. بدین منظور ۳۶۰ قطعه جوجه ی گوشتی سویه راس ۳۰۸ به طور تصادفی در ۲۴ قفس و هر قفس حاوی ۱۵ قطعه تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره بر پایه ی ذرت سویا به عنوان شاهد، دو سطح پودر پنیرک ( ۰.۲۵ % و ۰.۵ %)، دو سطح عصاره ی آبی پنیرک ( ۲۵۰ و ۵۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم) و مخلوطی از پودر و عصاره ی آبی ( ۰.۲۵ % پودر و ۲۵۰ میلیگرم بر کیلوگرم عصاره) پنیرک به مدت ۴۲ روز برروی تغذیه جوجه ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که استفاده از پودر و عصاره ی پنیرک در کل دوره ی پرورش تاثیری بر مصرف خوراک نداشتند ولی باعث افزایش معنی دار وزن بدن نسبت به جیره شاهد شد. همچنین از سن ۲۴ تا ۴۲ روزگی و همچنین در کل دوره ی پرورش (۱ تا ۴۲ روزگی) موجب کاهش معنی دار ضریب تبدیل خوراک شدند. سطوح مختلف پودر و عصاره ی پنیرک تاثیر معنی داری بر اجزای لاشه نداشت به جز وزن کبد که به طور معنی دار کاهش یافت. در کل نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که استفاده از پودر و عصاره ی آبی پنیرک موجب افزایش معنی دار متوسط وزن بدن و کاهش معنی دار ضریب تبدیل خوراک و در کل بهبود عملکرد شد.
نویسندگان مقاله
- هدا سورانی
- قربانعلی صادقی
- احمد کریمی