هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات پودر برگ (ELP) و اسانس روغنی (EEO) اکالیپتوس بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی بود. تعداد ۱۶۰قطعه جوجه گوشتی از سن ۷تا ۴۲روزگی به طور تصادفی به پنج گروه آزمایشی تخصیص یافتند. گروه های آزمایشی شامل: جیره شاهد، جیره شاهد به اضافه ۱۰۰۰یا ۳۰۰۰میلی گرم/کیلوگرم ELP، و جیره شاهد به اضافه ۲۵۰و ۵۰۰میلی گرم/کیلوگرم EEO بودند. افزودن ELP سبب کاهش اضافه وزن در دوره ۷تا ۲۸روزگی گردید. جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی ۳۰۰۰میلی گرم/کیلوگرم ELP مصرف خوراک کمتری در دوره ۷تا ۲۸روزگی داشتند. افزودن EEO اثری بر افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با گروه شاهد نداشت. جوجه های دریافت کننده ELP و EEO در مقایسه با شاهد پاسخ اولیه پادتن بالاتری علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) داشتند، اما تفاوتی در پاسخ ثانویه پادتن علیه SRBC مشاهده نگردید. نتیجه گیری می شود که افزودن EEO به جیره موجب افزایش پاسخ ایمنی در جوجه های گوشتی می گردد.
نویسندگان مقاله
- دانیال فرهادی
- قربانعلی صادقی
- احمد کریمی
- محمود حبیبیان
منتشر شده در مجله تحقیقات دامپزشکی دانشگاه شیراز، سال هجدهم شماره ۱ (پیاپی ۵۸، ۱۳۹۶)