نمونه برنامه آمادهسازی فارم جهت مزرعه مرغ گوشتی
فرآیند : تخلیه کود
هدف : کاهش میزان آلودگی
روش کار : اسپری حشره کش
ملاحظات : به محض تخلیه مرغ و تا زمانی که حشران حضور داشته باشند ، اسپری صورت میگیرد.
فرآیند : پاکسازی خشک
هدف : خارج نمودن مواد آلی و عدم باقیماندن هیچگونه مواد اضافی
روش کار : توسط کاردک، برس، جارو کشی و پمپ باد
ملاحظات : از آغاز این مرحله، اصول Biosecurity، تعویض لباس، دوش و قرنطینه در فارم برقرار میگردد. سالن کاملا تمیز گردد.
فرآیند : احتیاط
هدف : احتیاط
روش کار : خاموش نمودن سیستم الکتریسیته
ملاحظات : جهت اطمینان از صحت عملکرد فرایندها از چراغ و روشنایی متحرک استفاده گردد.
فرآیند : شستشو اولیه با مواد کفزا
هدف : خارج ساختن مواد آلی
روش کار : خیساندن سالن با مواد کفزا مجاز دامپزشکی (غیر آنیونیک) با لانس کف پاش زمان تماس ۱ ساعته و سپس آبکشی با فشار قوی
ملاحظات : شستشو از سقف به کف میباشد.
تمامی تجهیزات و فضاها مانند مجموعه سالن، انبارها و… شامل این فرایند میشود.
شوینده آنیونیک موجب خنثی نمودن اثر ضدعفونی کننده میگردد.
هدایت آب شستشو به داخل زهکش و چاه فاضلاب
فرآیند : شستشوی سیستم آبرسانی
هدف : ضدعفونی و بهداشت آبخوری
روش کار : چندین مرتبه با فشار قوی خط شستشو و تخلیه گردد. استفاده از ضدعفونی کننده مخصوص خطوط، یاقیماندن ۶ ساعته و سپس تخلیه و آبکشی
ملاحظات : منبع آب نیز کاملا شستشو و ضدعفونی گردد.
استفاده از ترکیبات بیوفیلمزدا و ضدعفونی کننده مخصوص آب توصیه میگردد.
فرآیند : ضدعفونی خطوط دانخوری بشقابی
هدف : بهداشت دانخوری
روش کار : ۲۵ کیلو ضدعفونی پودری (ترکیبات حاوی فرمالدئید) در ۶۰ کیلو ذرتشکسته مخلوط گردد و از داخل خطوط روکسل ۳-۵ مرتبه عبور نماید.
ملاحظات : دانخوری تراف زنجیر مانند سایر تجهیزات ضدعفونی میگردد. مخلوط حاوی ضدعفونی از تمامی بونکرها و انتقال دهندهها عبور نماید.
فرآیند : استراحت
هدف : خشک شدن سالن
روش کار : خالی ماندن سالن به مدت ۲۴ ساعت
ملاحظات : اجازه دهید سالن کاملا خشک گردد. در محیط خشک اثر ضدعفونیکنندگی بسیار بیشتر میباشد.
فرآیند : پایش بهداشتی اولیه
هدف : ارزیابی آلودگی سطوح به باکتری کل و سالمونلا
روش کار : استفاده از سوآب خیس و بوآت گذاری
ملاحظات : جهت سالمونلا به دلیل اینکه نمونه برداری از سطوح شانس کشت در محیط آزمایشگاهی را پایین آورده از آزمایشگاه درخواست محیط پیشمغذی گردد.
فرآیند : شعله دهی
هدف : از بین بردن پاتوژن حساس به حرارت
روش کار : شعله دهی بر روی سطوح
ملاحظات : مراقب تجهیزات قابل اشتعال باشید. ترجیحا از شعله دهی گازی به جای گازوئیل استفاده گردد. گازوئیل موجب چرب شدن سطوح و ممانعت از اثر مناسب ضدعفونی میگردد.
فرآیند : ضدعفونی مرحله اول
هدف : گندزدایی
روش کار : ضدعفونی سالن با از محلول آماده شده بر روی هر متر مربع ۳۰۰ سی سی به صورت بارانی اسپری گردد.
ملاحظات : انتخاب نوع ضدعفونیکننده براساس توصیه دامپزشک فارم و سابقه آلودگی فارم میباشد. ضدعفونی ۲ ساعت بر روی سطوح مانده سپس کاملا آبکشی گردد.
فرآیند : استراحت
هدف : خشک شدن سالن
روش کار : خالی ماندن سالن به مدت ۲۴ ساعت
ملاحظات : اجازه دهید سالن کاملا خشک گردد. در محیط خشک اثر ضدعفونیکنندگی بسیار بیشتر میباشد.
فرآیند : ضدعفونی محله دوم
هدف : گندزدایی
روش کار : ضدعفونی سالن با از محلول آماده شده بر روی هر متر مربع ۳۰۰ سی سی به صورت بارانی اسپری گردد.
ملاحظات : انتخاب نوع ضدعفونیکننده براساس توصیه دامپزشک فارم و سابقه آلودگی فارم میباشد. ضدعفونی ۲ ساعت بر روی سطوح مانده سپس کاملا آبکشی گردد.
فرآیند : استراحت
هدف : خشک شدن سالن
روش کار : خالی ماندن سالن به مدت ۲۴ ساعت
ملاحظات : اجازه دهید سالن کاملا خشک گردد. در محیط خشک اثر ضدعفونیکنندگی بسیار بیشتر میباشد.
فرآیند : پایش بهداشتی ثانویه
هدف : ارزیابی آلودگی سطوح به باکتری کل و سالمونلا
روش کار : استفاده از سوآب خیس و بوآت گذاری
ملاحظات : جهت سالمونلا به دلیل اینکه نمونه برداری از سطوح شانس کشت در محیط آزمایشگاهی را پایین آورده از آزمایشگاه درخواست محیط پیشمغذی گردد.
فرآیند : پایش بهداشتی ثانویه
هدف : ارزیابی آلودگی سطوح به باکتری کل و سالمونلا
روش کار : استفاده از سوآب خیس و بوآت گذاری
ملاحظات : جهت سالمونلا به دلیل اینکه نمونه برداری از سطوح شانس کشت در محیط آزمایشگاهی را پایین آورده از آزمایشگاه درخواست محیط پیشمغذی گردد.
فرآیند : ورود پوشال و یا رول بستر
هدف : پهن نمودن پوشال و یا رول بستر
روش کار : پوشال و یا رول بستر در اتاق گاز ورودی ۲۴ ساعت دود ۳X دریافت نموده سپس داخل فارم گردد.
ملاحظات : پوشال ۱هفته مانده به جوجه ریزی وارد فارم گردد. از پوشال و یا رول ورودی نمونه جهت کشت قارچ و باکتریایی ارسال گردد.
فرآیند : دوددهی سالن با فرمالین و پرمنگنات
هدف : گندزدایی
روش کار : به ازای هر متر مکعب سالن ۲۰ گرم پرمنگنات و ۴۰سیسی فرمالین در نقاط مختلف سالن داخل سطل قرار گیرد و سالن ۴۸ ساعت دود دریافت نماید.
ملاحظات : دوددهی ۹۶ ساعت پیش از جوجه ریزی باشد.
دمای سالن ۲۵ درجه و رطوبت۶۰% در زمان دوددهی حتما رعایت گردد.تمامی دربها، اینلیتها، هواکش ها از بیر.ن کاملا بسته باشد.
پرسنل با استفاده از ماسک شیمیایی سالن را گاز بدهد. افراد ماهر را مامور این امر نمایید.
فرآیند : پایش بهداشتی نهایی
هدف : ارزیابی آلودگی سطوح به باکتری کل و سالمونلا و قارچ
روش کار : استفاده از سوآب خیس و بوآت گذاری و ارسال نموونه پوشال چوب بر روی بستر
ملاحظات : جهت سالمونلا به دلیل اینکه نمونه برداری از سطوح شانس کشت در محیط آزمایشگاهی را پایین آورده از آزمایشگاه درخواست محیط پیشمغذی گردد.
جهت افزایش کیفیت ضدعفونی موارد ذیل لحاظ گردد.
- بسیاری از ضدعفونی کنندهها در دمای زیر ۱۵ درجه خنثی گشته و یا با کاهش عملکرد مواجه هستند. لذا دمای آب و سالن کنترل گردد.
- سختی و TDS آب کنترل گردد. در محدوده مجاز باشد در غیراینصورت موجب کاهش اثر ضدعفونی کننده میگردد.
- در ضدعفونی و آماده سازی نقاط مخفی حتما لحاظ گردد، ورودی هوا، زهکشها، راهروها، تله نوری، هواکش، ترازو، لبه سقف، بونکر، اتاق لاشه سوز و…
- پرسنل کلیه مراحل را با حفظ شرایط ایمنی انجام دهند.
- با توجه به نتیجه پایش بهداشتی دفعات ضدعفونی امکان افزایش خواهد داشت.