این آزمایش جهت ارزیابی اثر دو گیاه نعناع (Mentha Piperita) و ترخون (Artemisia dracunculus) و اسانس های روغنی آنها بر فراسنجه های عملکرد در جوجه های گوشتی انجام گردید. به همین منظور تعداد ۳۲۰ قطعه جوجه خروس یکروزه سویه راس ۳۰۸ به طور تصادفی در ۵ گروه توزیع و تا سن ۴۲ روزگی با یکی از جیره های آزمایشی زیر تغذیه شدند: ۱- جیره بر پایه ذرت و سویا بدون مکمل به عنوان جیره شاهد ۲- جیره حاوی ۲۵۰ قسمت در میلیون اسانس روغنی نعناع ۳- جیره حاوی ۲۵/۰ درصد پودر برگ نعناع ۴- جیره حاوی ۲۵۰ قسمت در میلیون اسانس روغنی ترخون ۵- جیره حاوی ۲۵/۰ درصد پودر برگ ترخون. پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی اسانس روغنی نعناع وزن زنده کمتری در قیاس با تیمار شاهد در سنین ۲۱ و ۴۲ روزگی داشتند.
این گروه همچنین کمترین مقادیر افزایش وزن روزانه را در دوره های آغازین (۱ تا ۲۱ روزگی)، رشد (۲۱ تا ۴۲ روزگی) و همچنین کل دوره آزمایش به خود اختصاص داد. تکمیل جیره با اسانس ترخون سبب افزایش معنی دار مصرف خوراک در دوره های ۲۱ تا ۴۲ روزگی و همچنین کل دوره آزمایش گردید. افزودن ۲۵/۰ درصد از گیاهان نعناع و ترخون به جیره موجب بهبود معنی دار ضریب تبدیل نسبت به تیمار شاهد و تیمارهای اسانس های روغنی در کل دوره آزمایش شد. پودر گیاهان نعناع و ترخون در سطح ۲۵/۰ درصد جیره اثرات سودمندی را بر عملکرد جوجه های گوشتی ایجاد کرد.
نویسندگان مقاله
- فرهاد خلیق قره تپه
- قربانعلی صادقی