این تحقیق جهت ارزیابی اثر سطوح مختلف پودر و اسانس زردچوبه بر عملکرد و وضعیت آنتی اکسیدانی جوجه های گوشتی تحت استرس حرارتی انجام گرفت. برای این آزمایش، تعداد ۳۳۶ قطعه جوجه یک روزه نر سویه کاب ۵۰۰ به طور تصادفی به ۶ تیمار با ۴ تکرار (در هر تکرار ۱۴ قطعه) اختصاص یافت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: ۱) جیره پایه بدون افزودنی به عنوان شاهد، ۲) جیره حاوی ۱۰۰ قسمت در میلیون (ppm) ویتامین E به عنوان شاهد مثبت، ۳) جیره حاوی ۷۵/۰ درصد پودر زردچوبه، ۴) جیره حاوی ۵/۱ درصد پودر زردچوبه، ۵) جیره حاوی ۷۵ قسمت در میلیون اسانس زردچوبه و ۶) جیره حاوی ۱۵۰ قسمت در میلیون اسانس زردچوبه. نتایج نشان داد که افزودن ۵/۱ درصد پودر زردچوبه به جیره، منجر به کاهش معنی دار غلظت مالون دی آلدهید در کبد شد. همچنین، تمامی تیمارها باعث کاهش معنی دار مالون دی آلدهید در گلبول قرمز شدند. فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز گلبول قرمز در سطح ppm 75 اسانس زردچوبه افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت. تیمارهای آزمایشی فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در کبد و گلبول قرمز و وضعیت آنتی اکسیدانی کل در خون را تحت تأثیر قرار ندادند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از پودر و اسانس زردچوبه موجب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی جوجه های گوشتی تحت استرس حرارتی شدند.
نویسندگان مقاله
- زهرا دارابی
- قربانعلی صادقی
- احمد کریمی
- سارا شیریان
- رامین حبیبی